top of page
ACS_logo_new_LS.png
ACS Logo

Indienen Onderzoek voorstel

Bezig met het opzetten van een onderzoeksproject? Dan kunt u een onderzoeksvoorstel indienen om gegevens of materiaal van deelnemers uit de Amsterdam Cohort Studies te verkrijgen.

Gebruik de volgende documenten voor uw voorstel:

Als u bent aangesloten bij de ACS, kunt u uw onderzoeksvoorstel sturen naar Neeltje Kootstra (n.a.kootstra@amsterdamumc.nl). U ontvangt binnen 3 dagen een ontvangstbevestiging.

 

De projectleiders van ACS beslissen of de aanvraag wordt goedgekeurd, een proces dat voldoende tijd vergt. Als het voorstel wordt goedgekeurd, maken we een afspraak met u om de uitwisseling van gegevens of materialen verder te regelen.
 

Als u niet bent aangesloten bij de ACS, neem dan contact op met Neeltje Kootstra (n.a.kootstra@amsterdamumc.nl) voordat u uw volledige voorstel indient.

ACS-studieprotocol

Inclusiecriteria:

  • Man zijn

  • Seks hebben gehad met een man in de voorafgaande 6 maanden

  • Minimaal 16 jaar oud zijn

  • Bedreven in het lezen/spreken van Nederlands/Engels

  • Woonachtig in de regio Amsterdam of betrokken bij MSM-gerelateerde activiteiten die plaatsvinden in Amsterdam

  • Schriftelijke geïnformeerde toestemming geven

Specifieke inclusiecriteria per studiearm:

  • HIV-negatief, bevestigd door de HIV-test die is uitgevoerd bij het basisbezoek > [studiearm 1 en 2]

  • Geen PrEP gebruiken of elders PrEP-zorg ontvangen > [studiearm 1]

  • PrEP gebruiken of PrEP-gebruik starten bij baseline en PrEP-zorg verlenen door onderzoekspersoneel van het cohort > [studiearm 2]

  • HIV-1-positief bij baseline > [studiearm 3]

  • HIV-1-seroconversie tijdens een follow-up > [studiearm 4]

Na beoordeling van de inclusiecriteria en het geven van schriftelijke geïnformeerde toestemming, gaat de deelnemer naar de ACS-studiearm 1, 2 of 3.
 

Onderzoeksarm 1:  Deelnemers zijn hiv-negatief en gebruiken geen PrEP of ontvangen elders PrEP-zorg.

Onderzoeksarm 2: Deelnemers zijn hiv-negatief, gebruiken PrEP en ontvangen PrEP-zorg bij de GGD Amsterdam.
Onderzoeksarm 3: Deelnemers zijn hiv-positief.

 

Onderzoeksbezoeken:

1 Basisbezoek
Alle deelnemers aan het onderzoek vullen een door het onderzoekspersoneel ondersteund rapportformulier in over belangrijke demografische kenmerken en medische geschiedenis. Daarnaast vullen deelnemers een online vragenlijst in over andere sociaal-demografische kenmerken, gezondheid, welzijn, seksueel gedrag en bijbehorende factoren. Er worden hiv-/soa-testen uitgevoerd en er wordt bloed verzameld voor opslag.


6-maandelijkse vervolgbezoeken
Halfjaarlijks ontvangen alle deelnemers een online vragenlijst over gezondheid, welzijn, seksueel gedrag en bijbehorende factoren. Er worden hiv-/soa-testen uitgevoerd en er wordt bloed verzameld voor opslag.


3-maandelijkse tussenbezoeken

Deelnemers aan studiearm 2 hebben 2 extra tussenbezoeken voor PrEP-zorg. Er worden hiv/soa-testen uitgevoerd. Voorafgaand aan dit bezoek vullen deelnemers een korte gezondheidsvragenlijst in. HIV-positieve deelnemers aan studiearm 3 krijgen de mogelijkheid om zich elke 3 maanden te laten testen op soa's. Als ze de voorkeur geven aan bezoeken om de 3 maanden, vullen ze ook de aanvullende gezondheidsvragenlijst in.


Onderzoeksarm 4: Deelnemers krijgen tijdens de follow-up een nieuwe diagnose van hiv.


Extra studiebezoek

De deelnemer wordt uitgenodigd voor een extra studiebezoek (het seroconversiebezoek) waarin hij het door het studiepersoneel ondersteunde seroconversierapportformulier invult en wordt gevraagd deel te nemen aan studiearm 4. Gedurende de eerste 6 maanden na het seroconversiebezoek bezoeken deelnemers het cohort elke maand om bloed af te nemen en een korte gezondheidsvragenlijst in te vullen. Na deze periode wordt de follow-up vergelijkbaar met studiearm 3.

Richtlijnen voor het gebruik van ACS-gegevens

De ACS verzamelt gegevens van deelnemers aan het onderzoek. Zij hebben geïnformeerde toestemming gegeven om onderzoek te doen binnen de reikwijdte van het onderzoek. Dit is een van de criteria die in acht wordt genomen wanneer een onderzoeksvoorstel wordt ingediend. Het is niet toegestaan ​​om gegevens te gebruiken voor andere redenen dan het goedgekeurde onderzoeksvoorstel. Daarnaast moet u voldoen aan wet- en regelgeving zoals de AVG. Er moet vooraf een overeenkomst voor het delen van gegevens of materiaal worden ondertekend.

Data dictionary

Deelnemers vullen online vragenlijsten in voorafgaand aan hun studiebezoeken.

 

Tijdens de studiebezoeken worden aanvullende gegevens verzameld en worden er monsters genomen voor HIV/STI-testen en opslag. 

data dictionairy
Amsterdam Cohort Study | Header image

ACS voor onderzoekers

De ACS is een longitudinale studie met >35 jaar follow-up. De data- en materiaalverzameling is groot en biedt veel mogelijkheden voor onderzoek. Het ACS-team werkt graag samen met wetenschappers over de hele wereld. Op deze pagina delen we ons studieprotocol, informatie over onze dataverzameling en recente vragenlijsten. We leggen ook uit hoe u een onderzoeksvoorstel kunt indienen om samen te werken met de ACS en data te verkrijgen.

bottom of page